Wijn bewaren
In dit artikel gaan we het hebben over het bewaren van wijn. Je kunt hierbij denken aan het bewaren van ongeopende flessen wijn, maar natuurlijk ook aan flessen wijn die geopend zijn. Het eerste stuk gaat in het kort over de houdbaarheid van wijn in het algemeen. Via onderstaande links kunt u ook rechtstreeks naar de beschrijving voor het bewaren van:

Bewaarwijn
Het merendeel van de wijn die je koopt is niet geschikt om lang te bewaren en kunnen dan ook het beste binnen twee jaar opgedronken worden. Een volle en krachtige rode wijn kan in veel gevallen tot ongeveer zes jaar bewaard worden zonder aan kwaliteit in te hoeven leveren. Toch zijn er wel wijnen te vinden die de potentie hebben om verder te verouderen in de fles en zo in aroma en smaak interessanter te worden. Over het algemeen zullen deze zogenaamde bewaarwijnen wat duurder zijn dan de gemiddelde wijn. Er zijn verschillende factoren die meespelen in de houdbaarheid van deze bewaarwijnen. Om te beginnen kan de druivensoort en het oogstjaar een grote rol spelen. Daarnaast kunnen aanwezige tannines, alcoholpercentage, sulfietgehalte en de hoeveelheid suikers en zuren belangrijke factoren zijn voor de houdbaarheid van een wijn. Over het algemeen komen rode wijnen het meeste in aanmerking als bewaarwijn. Toch zijn er wel enkele witte wijnen die kunnen verouderen, maar die zijn een stuk zeldzamer. Bij rosé wijn kunt u er op een enkele uitzondering na eigenlijk wel van uit gaan dat deze jong gedronken moet worden.
Wijnverzamelaar
Mocht u de intentie hebben om wijn te kopen die u vele jaren wil bewaren, is het aan te raden om bij een goede wijnhandel te informeren over de bewaarwijnen die zij in hun collectie hebben. Daarnaast zijn er online wijnwinkels die bij hun wijnen beschrijven wanneer deze op dronk zijn en hoe lang ze op dronk blijven. Een goed voorbeeld hiervan kunt u vinden op Wijnvoordeel.nl en Wijnbeurs.nl. Als u een wijn selecteert en vervolgens op specificaties klikt, kunt u bij de meeste wijnen precies zien vanaf en tot wanneer de wijn op dronk is. Ook op de wijnfilter van Wijnlobby staan veel wijnen waarbij dit aangegeven staat.

Bewaren van ongeopende flessen wijn

Temperatuur
Een stabiele temperatuur is van groot belang als u wijn voor langere tijd wil bewaren. Uiteraard moet er voorkomen worden dat de wijn bevriest, maar als wijn te warm (boven 20 graden) bewaard wordt kan deze ook sneller bederven of zijn smaak verliezen. Te veel schommelingen in temperatuur (meer dan 5 graden) kunnen er voor zorgen dat de kurk teveel en te snel uitzet en krimpt, waardoor de fles kan gaan lekken en er teveel zuurstof bij de wijn komt. Bij de meeste wijnen zal de ideale bewaartemperatuur rond de 12 a 13 graden liggen. U zult dus begrijpen dat de meeste kelders een ideale omgeving zijn om wijn te bewaren.

Wijnklimaatkast
Voor degenen die niet in het bezit zijn van een kelder is er nog een andere optie om deze ideale temperatuur te creëren. Er zijn namelijk wijnkoelkasten, ook wel wijnklimaatkasten genoemd te koop. Deze zijn in te stellen op alle verschillende serveertemperaturen van wijnen, maar ook op de ideale bewaartemperatuur. Zo kunt u toch uw bewaarwijnen onder de ideale temperatuur bewaren en laten verouderen.
Rustig in het donker
Het is in alle gevallen het beste om uw wijn op een donkere plek op te slaan, ongeacht hoe lang u de wijn wil bewaren. Houdt de wijn in ieder geval altijd uit het zonlicht, want deze kunnen de aroma’s en smaken in de wijn in een zeer kort tijdsbestek aantasten. Daarnaast is het ook belangrijk dat wijn stil ligt tijdens het bewaren. Trillingen van bijvoorbeeld een wasmachine of harde muziek hebben een slechte invloed op de kwaliteit van de wijn. Bij bewaarwijnen kunnen te veel bewegingen en trillingen er zelfs voor zorgen dat de wijn niet op de juiste manier verouderd en daardoor zijn fijne smaak compleet verliest.

Staan of liggen?
Wijnflessen met een kurk dienen altijd liggend bewaard te worden om te voorkomen dat de kurk uitdroogt. Als de kurk uitdroogt kan deze gaan lekken, waardoor de wijn te snel gaat verouderen en in de meeste gevallen ondrinkbaar wordt. Wijnen met een schroefdop, kunnen zowel staand als liggend bewaard worden.

Port mag staan
Portwijnen zijn over het algemeen op vat gerijpt en veroudering in de fles zal weinig tot geen invloed meer hebben op de smaak. Deze flessen hebben vaak een kurk met een soort plastic dop er bovenop die met de hand te verwijderen is. Portwijn kan dan ook het beste staand bewaard worden. Een portwijn die wel liggend bewaard moet worden is Vintage port. Deze moet juist verder rijpen in de fles en zal dan ook altijd afgesloten zijn met een normale kurk.
Luchtvochtigheid
Voor wijnen die u langer wil bewaren kan de luchtvochtigheid een belangrijke factor zijn. Als de lucht te droog is kan de kurk gaan krimpen en als de lucht te vochtig is kan het etiket op de fles gaan verkleuren of van de fles afkomen. Een luchtvochtigheid van ongeveer 70 procent wordt als ideaal gezien. In een wijnklimaatkast zal deze luchtvochtigheid over het algemeen automatisch geregeld worden en bij de luxere modellen is deze zelfs vaak instelbaar.

Port op leeftijd
Vintage port is in de fles gerijpt en heeft de potentie om heel erg oud te worden. Soms zelfs 30 jaar of meer, mits de fles liggend en onder de juiste omstandigheden wordt bewaard. Dit geldt niet voor alle soorten portwijn, de meeste soorten kunnen het beste binnen twee jaar na het bottelen geconsumeerd worden. Tawny port is langer houdbaar, maar kan wel het beste binnen vijf jaar gedronken worden.

Bewaren van geopende flessen wijn

Dop erop
Over het algemeen kan men ervan uit gaan dat wijn na opening nog 3 tot 5 dagen goed te drinken is. Het is dan wel van belang dat de wijn goed afgesloten wordt met de schroefdop, kurk of een andere wijnstopper. U kunt de houdbaarheid eventueel nog enkele dagen verlengen door een wijn vacuümpomp in combinatie met speciaal daar voor bedoelde vacuümdoppen te gebruiken. Door de zuurstof uit de fles te zuigen en vervolgens af te sluiten blijft de wijn een stuk langer houdbaar. Als u maar af en toe een glas wijn drinkt, waardoor een fles vaak langer open staat is dit zeker een aanrader.

Azijnsmaak
Als een wijn na opening teveel oxideert zal deze zuur van smaak worden. Als je twijfelt of een wijn nog goed is, kun je gerust een klein beetje proeven. Mocht de wijn geoxideerd zijn zal deze zeker niet lekker smaken, maar je wordt er niet ziek van. Dit geldt natuurlijk niet als de wijn al weken lang open op het aanrecht staat. Witte wijn en rosé wijn kan na het openen het beste koel worden bewaard. Als je de houdbaarheid van rode wijn na het openen nog iets wil verlengen kan je deze eventueel ook in de koelkast bewaren, maar dan moet je deze voor het serveren wel even op temperatuur laten komen.
Geopende portwijn
De meeste soorten portwijn kun je na het openen van de fles het beste binnen twee weken op maken. Portwijn met een leeftijdsaanduiding (10 jaar, 20 jaar etc…) zijn langer houdbaar doordat ze gedurende lange tijd in eiken houten vaten hebben gerijpt en dus al aan zuurstof gewend zijn. Deze soorten portwijn kun je na openen gerust 3 maanden bewaren. Helaas is de meest bijzondere en duurste soort portwijn na opening het minst lang houdbaar. Aangezien vintage port in de fles is gerijpt, is deze totaal niet gewend aan zuurstof en kun je deze daarom ook het beste binnen twee dagen na het openen van de fles op maken.

