Tannine

Als men het over wijn heeft hoor je regelmatig het woord “tannine” voorbij komen. Wat zijn tannines eigenlijk en hoe komen deze in mijn wijn terecht? 

Natuurlijke bescherming

Tannine komt van nature in overvloed voor. Planten en bomen hebben deze tannines om zichzelf te beschermen tegen dieren. Door deze stof worden de takken, bladeren en schors moeilijker verteerbaar. De schillen van vruchten en zaden bevatten deze tannines om ervoor te zorgen dat ze moeilijk verteerbaar zijn voordat ze rijp zijn. Tannine heeft een enigszins bitter en wrang karakter. Toch kan bij de juiste dosering tannine een aangenaam mondgevoel aan dranken en voedingsmiddelen meegeven. Een goed voorbeeld hiervan zijn verschillende theesoorten, koffie, rabarber, pure chocolade en natuurlijk wijn.

Eikels
Trossen witte druiven

Looizuur

Tannine in wijn is een soort looizuur. Dat klinkt onaangenaam, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Deze tannines kunnen de wijn een aangename bitterheid en droog mondgevoel geven. Dat neemt niet weg dat iedereen een andere smaak heeft en dus ook niet iedereen een hoog tanninegehalte weet te waarderen. Over het algemeen zullen ervaren wijndrinkers eerder kiezen voor een wijn met een hoog tanninegehalte dan beginnende wijndrinkers. De schillen van druiven bevatten tannine, maar de tannines in wijn kunnen ook uit de zaden en stengels komen. Daarnaast kan het gebruik van houten vaten tijdens het rijpen ook extra tannine aan de wijn toevoegen.

Tanninegehalte

Rode wijn bevat over het algemeen meer tannine dan witte wijn. Hoe langer de schillen, pitten en in sommige gevallen ook de stengels tijdens de fermentatie met het sap in aanraking blijven, hoe hoger het tanninegehalte zal zijn. Aangezien bij de meeste witte wijnen de schillen, pitten en stengels direct van het sap gescheiden worden, zal het tanninegehalte ook lager uitvallen dan bij rode wijn. Toch zijn er wel witte wijnen gemaakt van witte druiven die met de schil gefermenteerd zijn en/of op eikenhouten vaten zijn gerijpt.

Conserveringsmiddel

Naast het beïnvloeden van de smaak heeft tannine nog een andere belangrijke eigenschap voor de wijn. Tannine is namelijk een natuurlijk conserveringsmiddel en zorgt ervoor dat de wijn minder snel gaat oxideren en de wijn daardoor naar azijn gaat smaken. Daarnaast geven tannines ook bescherming tegen de groei van bacteriën, waardoor de wijn minder snel bederft. Dit is ook de reden dat de meeste rode wijnen langer houdbaar zijn dan witte wijnen. Daarnaast heeft het sulfietgehalte uiteraard ook invloed op de houdbaarheid van de wijn. Sommige wijnmakers kiezen ervoor om kunstmatig tannine aan de wijn toe te voegen om zo de houdbaarheid te vergroten. Naarmate een wijn ouder wordt zullen de tannines in de wijn op een natuurlijke wijze veranderen en wat zachter van karakter worden.

Verhoogde weerstand

Naast de positieve invloed die tannine op wijn kan hebben, hebben ze ook een positieve invloed op het menselijk lichaam. Uit onderzoek blijkt dat tannine zorgt voor een verhoogde weerstand. Uiteraard moet daar wel bij vermeld worden dat het overmatig consumeren van alcohol het tegengestelde effect heeft en dus dit voordeel compleet teniet doet. Dus…geniet maar drink met mate.

Artikel delen

Deze website maakt gebruik van cookies om volledig te kunnen functioneren en u een optimale gebruikerservaring te bieden. Door te browsen op deze website gaat u akkoord met het gebruik hiervan zoals omschreven in onze cookieverklaring

Cookie icon