Aangezien een smaakprofiel vaak gepaard gaat met een kenmerkende kleur kan het goed bekijken van de wijn al het een en ander verraden. Daarnaast is de geur van de wijn natuurlijk erg belangrijk. Zonder geur geen smaak! Om de wijn effectief te kunnen ruiken is het verstandig om de wijn eerst in het glas rond te walsen, zodat de aroma’s beter vrij komen. De gemakkelijkste manier hiervoor is door je wijnglas aan de steel vast te houden en op een tafel te zetten. Draai vervolgens kleine rondjes met het glas. Bij een wijn met rijke aroma’s zult u het verschil zeker merken. Na het walsen stop je je neus letterlijk in het glas en ruik je aan de wijn. Dit mag gerust krachtig gebeuren, maar niet te lang achter elkaar. In de meest gevallen zul je de aroma’s dan niet meer kunnen onderscheiden en/of de alcoholgeur gaat overheersen. Zoals we in het artikel over rode wijn al omschreven hebben, zijn de aroma’s die in een wijn herkend worden een gemakkelijke manier om de wijn te kunnen omschrijven. Houdt er dus rekening mee dat niet iedereen dezelfde aroma’s in een wijn herkent.