Druivenrassen

De gebruikte druivensoorten zijn uiteraard een hele belangrijke factor voor het eindresultaat van de wijn. Daarnaast kan er van hetzelfde druivenras een hele andere soort wijn gemaakt worden. Verschil in klimaat en grond kan ervoor zorgen dat een druif zich heel anders in smaak ontwikkelt. Zo zal een Chardonnay uit Californië heel anders smaken dan een Chardonnay uit Zuid Frankrijk en zelfs ook onder een andere smaakcategorie kunnen vallen. Wereldwijd zijn er meer dan 500 druivensoorten die gebruikt worden om wijn mee te maken. Veel soorten daarvan zullen wij nauwelijks of nooit mee te maken krijgen aangezien er ook wijn producerende landen zijn die nauwelijks wijn exporteren. China is hier een goed voorbeeld van. Daarnaast zijn er ook veel kleinere wijnmakers die hun soort wijn enkel op regionaal gebied distribueren.

De gebruikte druivensoorten zijn uiteraard een hele belangrijke factor voor het eindresultaat van de wijn. Daarnaast kan er van hetzelfde druivenras een hele andere soort wijn gemaakt worden. Verschil in klimaat en grond kan ervoor zorgen dat een druif zich heel anders in smaak ontwikkelt. Zo zal een Chardonnay uit Californië heel anders smaken dan een Chardonnay uit Zuid Frankrijk en zelfs ook onder een andere smaakcategorie kunnen vallen. Wereldwijd zijn er meer dan 500 druivensoorten die gebruikt worden om wijn mee te maken. Vele soorten daarvan zullen wij nauwelijks of nooit mee te maken krijgen, aangezien er ook wijn producerende landen zijn die nauwelijks wijn exporteren. China is hier een goed voorbeeld van. Daarnaast zijn er ook veel kleinere wijnmakers die hun soort wijn enkel op regionaal gebied distribueren.

U zult begrijpen dat het bespreken van meer dan 500 druivensoorten een onbegonnen werk is en waarschijnlijk ook door niemand helemaal gelezen zal worden. Aangezien er een aantal bekende druivenrassen wereldwijd terug te vinden zijn die het grootste deel van de globale wijnproductie vertegenwoordigen, zullen we er hiervan wel enkele bespreken. Ook hierin hebben we een keuze moeten maken en kan het zijn dat er een voor u heel bekend druivenras niet tussen staat. Mocht u een ruimer overzicht willen inzien van gebruikte druivensoorten die in de westerse wereld bekend zijn, dan raad ik u aan om op deze pagina van Wikipedia te kijken. Daar staat een lijst met meer dan 175 druivensoorten, waarvan de meeste met een beknopte omschrijving.

U zult begrijpen dat het bespreken van meer dan 500 druivensoorten een onbegonnen werk is en waarschijnlijk ook door niemand helemaal gelezen zal worden. Aangezien er een aantal bekende druivenrassen wereldwijd terug te vinden zijn die het grootste deel van de globale wijnproductie vertegenwoordigen, zullen we er hiervan wel enkele bespreken. Ook hierin hebben we een keuze moeten maken en kan het zijn dat er een voor u heel bekend druivenras niet tussen staat. Mocht u een ruimer overzicht willen inzien van gebruikte druivensoorten die in de westerse wereld bekend zijn, dan raad ik u aan om op deze pagina van Wikipedia te kijken. Daar staat een lijst met meer dan 175 druivensoorten, waarvan de meeste met een beknopte omschrijving.
Vijf bekende witte druivenrassen
Chardonnay
De Chardonnay druif is de meest gebruikte druif om witte wijn mee te maken. Het voordeel van deze druivensoort is dat hij in verschillende klimaten kan overleven. In een koeler klimaat zal de Chardonnaydruif voor een frisse en fruitige wijn zorgen. U kunt hierbij denken aan tonen van appel, ananas en perzik. In een warmer klimaat zal er eerder een boterachtige volle wijn met een tropisch karakter tot stand komen. Deze wijnen zijn vaak een stuk zachter en soepeler dan de Chardonnay’s uit een koeler klimaat. Een Chardonnay uit Californië zal dan ook heel anders smaken dan een Chardonnay uit Noord Frankrijk. Chardonnay is erg geschikt om in eikenhouten vaten te rijpen en zal dan ook regelmatig tonen van hout en vanille bevatten.

Sauvignon Blanc
De Sauvignon Blanc is na de Chardonnay de meest gebruikte witte druivensoort. Dit druivenras wordt voornamelijk gebruikt om gemakkelijke frisse droge wijnen van te maken die het beste jong kunnen worden gedronken. Toch wordt deze druif ook gebruikt om dessertwijnen en volle droge Bordeaux wijnen van te maken. De Sauvignon Blanc gedijt het beste in een koel klimaat, maar kan wel op verschillende momenten in het seizoen geoogst worden. Bij een vroege oogst zal de druif een mineraalachtig karakter aan de wijn meegeven. Vaak worden in deze wijnen ook tonen van vers gemaaid gras, groene appelen, citrusvruchten en kruisbessen herkend. Bij een late oogst zal de druif wat flauwer worden, maar wel een iets tropischer karakter krijgen. Soms worden de verschillende oogsttijden ook gecombineerd om zo een gewenste combinatie van smaken te creëren.


Riesling
Deze druivensoort wordt voornamelijk in Duitsland langs de oevers van de rivieren de Moezel en de Rijn verbouwd. Daarnaast is er in de Elzas in het noordoosten Frankrijk ook een gebied te vinden waar deze druif veel verbouwd wordt. De Riesling gedijt het beste in een koel klimaat. Van deze druivensoort wordt van mierzoete tot droge witte wijn gemaakt met een relatief laag alcoholpercentage. Ondanks dit lagere alcoholpercentage zijn Riesling wijnen door de hoge zuurgraad van de druif uiterst geschikt om langer te bewaren. Een jonge droge Riesling kenmerkt zich vaak door tonen van perziken, groene appelen en citrusvruchten. Kortom een fruitige wijn met een kenmerkend Riesling zuurtje. Een Riesling op leeftijd heeft daar vaak tonen van rook en petroleum bij ontwikkeld. Dit laatste klinkt misschien raar, maar is zeker bij de liefhebbers van Riesling erg gewild. De zoete Rieslings hebben naast fruitigheid ook vaak tonen van bloemen en honing.

Pinot Gris
Deze druivensoort wordt veel verbouwd in het noordoosten van Frankrijk en Duitsland. Italië verbouwd aan de rand de Alpen een eigen versie van deze druivensoort die ze Pinot Grigio noemen. Dit is hetzelfde druivenras, maar doordat deze gekweekt worden in een ander klimaat en op een andere bodem, ontwikkelen ze zich anders in smaak. De Pinot Gris valt onder de witte druivensoort, maar als deze druiven helemaal rijp zijn hebben ze vaak een grijsblauwe tot bruinige kleur. Deze druivensoort is daarom naast witte wijn ook geschikt om rosé wijn mee te maken. De Pinot Gris is rijk aan aroma’s en kenmerkt zich vaak door tonen van bessen, bloemen, zoete kruiden en noten. De Italiaanse variant Pinot Grigio komt vaak een stuk frisser, lichter en droger uit de hoek. De Pinot Gris heeft van nature een zoet karakter en is daarom ook uiterst geschikt om laat te oogsten en te gebruiken voor dessertwijnen. Als een fles Pinot Gris of Pinot Grigio net geopend is kan het zijn dat deze nog vrij vlak en neutraal van smaak is. Deze wijn kan daarom erg gebaat zijn bij beluchten door te decanteren (karafferen).

Muscat
Deze witte druivensoort wordt over de hele wereld verspreid verbouwd en heeft daarom vele benamingen. Meestal zijn wijnen van deze druif te vinden onder de naam Muscat, Moscato of Moscatel. Aangezien deze druif het beste gedijt in warme omstandigheden is deze in Europa veel terug te vinden in het Middellandse zeegebied. De Muscat druif zorgt voor zeer aromatische wijnen met een kruidig karakter van muskaat (de naam zegt het al). Muscatwijnen behouden als geen enkel andere wijn het aroma en de smaak van de druif. Daarnaast zijn er vaak tonen van abrikozen, bloemen en citrusvruchten te herkennen. Muscat staat vooral bekend om zijn zoete -en dessertwijnen. Toch worden er ook droge witte wijnen van deze druivensoort gemaakt van zeer hoge kwaliteit. Daarnaast wordt er van deze druivensoort ook versterkte wijn gemaakt die vergelijkbaar is met portwijn.

Vijf bekende blauwe druivenrassen

Cabernet Sauvignon
De Cabernet Sauvignon is de meest verbouwde druif ter wereld en is dan ook op vele plekken op onze aardbol terug te vinden. Deze druivensoort voelt zich thuis op bijna alle bodemsoorten, maar als de grond te vruchtbaar is groeien de trossen te hard waardoor de druiven minder geschikt voor wijn worden. De Cabernet Sauvignon is een ziektebestendige druif die het beste gedijt in een warm klimaat. Doordat deze druivensoort een dikke schil heeft zijn Cabernet Sauvignon wijnen vaak tanninerijk. Om de wijn op dit gebied wat zachter te maken wordt deze ook vaak gemengd met soepelere druivensoorten. Wijn van deze druivensoort is krachtig en kenmerkt zich door zijn donker paarse kleur en duidelijke aroma’s van zwarte bessen. Daarnaast zijn er vaak tonen te bespeuren van pruimen, kruiden, munt, chocolade en tabak te bespeuren. Aangezien Cabernet Sauvignon erg geschikt is om op eikenhouten vaten te rijpen zal men ook vaak houttonen en vanille in de wijn kunnen herkennen. Daarnaast is Cabernet Sauvignon vaak ook geschikt om langer te bewaren, waardoor er in de loop van de tijd volle complexe wijnen kunnen ontstaan.

Merlot
Merlotwijnen zijn hele gemakkelijke, zachte en fruitige rode wijnen en daardoor vaak ook gewaardeerd door beginnende wijndrinkers. De Merlotdruif wordt op veel plekken in de wereld verbouwd en kan door verschil in klimaat en bodem van smaak variëren. In warmere gebieden zoals Californië zal er zich een natuurlijke zoetheid in de druif ontwikkelen, terwijl in koelere bergachtige gebieden in Italië de druif frisser van karakter zal blijven. Merlotwijnen zijn meestal zacht van tannine en hebben vaak tonen van pruimen, bramen, bessen en laurier. In geval van houtrijping kunnen daar nog vanilletonen bij komen. Naast dat Merlot een wijnsoort op zich is, wordt deze wijn door zijn vriendelijke karakter ook vaak gebruikt om te mengen met krachtige wijnsoorten om zo een ideale blend te creëren.

Pinot Noir
De Pinot Noir is een druivensoort met veel mogelijkheden. Hij wordt namelijk gebruikt voor alle wijnsoorten, inclusief mousserende wijn en portwijn. Aangezien deze druif de neiging heeft om vroegtijdig te rijpen, gedijt hij het beste in koele gebieden. Daarentegen houdt de Pinot Noir wel van een warme en vochtige bodem. Daarnaast is deze druivensoort erg gevoelig voor vorst en rot. U zult begrijpen dat de Pinot Noir daarom niet de gemakkelijkste druivensoort is om succesvol te verbouwen. De Pinot Noir wordt in Europa voornamelijk in het noorden van Frankrijk, Zwitserland en Duitsland verbouwd. In het Duits wordt deze druif ook wel Spätburgunder genoemd. Buiten Europa wordt deze druif ook wel in de koelere gebieden van de Verenigde Staten en Nieuw Zeeland verbouwd. Wijnen van de Pinot Noir zijn over het algemeen licht van kleur en subtiel van karakter. Ondanks dit subtiele karakter is dit vaak wel een aangenaam kruidig karakter. De Europese Pinot Noir wijnen kenmerken zich daarnaast vaak door tonen van gedroogde pruimen, chocolade, tabak en hooi. De Pinot Noir wijnen uit de Nieuwe Wereld komen vaak een stuk fruitiger uit de hoek. Men kan hierbij denken aan aardbeien, frambozen, bessen en kersen. Als Pinot Noir verouderd kunnen er geuren van natte bosgrond en soms ook drop in de wijn ontwikkelen.



Tempranillo
Ruim 80% van deze van druivensoort wordt in Spanje verbouwd. Dit is ook niet gek, aangezien het een van oorsprong Spaanse druif is. Toch is de Tempranillo ook in bijvoorbeeld Portugal, Californië en Zuid Amerika te vinden, al is het vaak wel onder een andere naam. Deze druivensoort gedijt het beste in een warm klimaat. Aangezien Tempranillo bijna altijd in eikenhouten vaten gerijpt wordt heeft deze wijn vaak een donkere oranjerode tint en aroma’s van hout en vanille. Tempranillo is rijk aan smaken en aroma’s, maar hebben toch een zacht en soepel karakter. Vaak zijn er tonen van kersen, pruimen, vijgen, aardbeien, rozijnen en specerijen te bespeuren in de wijn. Door zijn zachte, maar toch smaakvolle karakter wordt Tempranillo vaak gewaardeerd onder beginnende wijndrinkers.

Carménère
Deze van oorsprong Franse druivensoort is tegenwoordig voornamelijk in Chili te vinden en wordt door de Chilenen zelf vaak als een Chileens product bestempeld. Toch wordt deze druivensoort op kleinere schaal ook op andere geschikte plekken in de wereld verbouwd. Deze druif gedijt het beste op een zonnige plek met weinig klimaatwisselingen. Wijnen van de Carménère druif zijn zacht van karakter, maar hebben een volle en lange afdronk. Carménère heeft een diep donkerrode kleur. De oogsttijd van de druif kan erg bepalend zijn voor de smaak van de Carménère wijn. Bij vroeg geoogste en dus net rijpe druiven zal de wijn een kruidig en peperig karakter hebben. Bij laat geoogste druiven zal de wijn een lage zuurgraad krijgen en tonen van zwart fruit en chocolade. Verder zijn er in Carménère vaak tonen van frambozen, pruimen, kersen, bloemen en tabak te bespeuren. Deze wijnsoort is erg geschikt om op hout te rijpen en dit kan zelfs voor verrassende toevoegingen aan de wijn zorgen. Men kan hierbij denken aan tonen van zoethout, koffie, vanille en kruidnagel.